Zet je Duitse bril op!

In-company workshop voor maakbedrijven en de toeleverindustrie

Speciaal voor maakbedrijven en de toeleverindustrie heeft Ingeborg Lindhoud van symphony communication samen met THEEUWEN marketing plus een (halfdaagse) workshop ontwikkeld, die expliciet is gericht op het zakendoen in Duitsland:

Zet je Duitse bril op!

 • Je ervaart wat Duitse klanten belangrijk vinden en
 • wat ze van jou als toeleverancier verwachten.
 • Je leert hoe je Duitse klanten aanspreekt en
 • vertrouwen opbouwt.
 • Je begrijpt hoe besluitvormingsprocessen in Duitsland in elkaar zitten
 • en hoe je je product het best kunt positioneren binnen de Duitse industrie

Resultaat: na deze korte in-company workshop (groep met max. 12 deelnemers)gaat het zakendoen met Duitsers veel gemakkelijker. Je leert hoe je vertrouwen opbouwt bij Duitsers en waar Duitsers nou echt blij van worden. Je snapt wat je daarvoor moet doen – en ook moet laten!

Prestatie

 • Halfdaagse workshop, bijvoorbeeld 9.30 – 12:30 uur of 14:00 – 17:00 uur (met pauze).
 • Taal: Nederlands.
 • Uitwerken van concept, materiaal.
 • Verzorgen van de workshop op locatie of in-company.

Werkwijze

 • Inhoudelijke input.
 • Interactieve oefeningen.
 • Ruimte voor uitwisseling van ervaringen.

Investering

 • Halfdaagse workshop: € 795,- netto.
 • Locatie: nader te bepalen.
 • Optionele data in 2022: 11, 18 en 26 oktober, 3, 8, 15, 22 en 29 november.
 • Bij de prijs inbegrepen: materiaal, documentatie, voor- en nabereiding.
 • Niet bij de prijs inbegrepen: locatie, lunch, diner, koffie/thee/energy food, evt. overnachting, reiskosten à € 0,45 /km.
 • Aantal deelnemers: maximaal 12.

Vind je het soms lastig om goed met Duitsers om te gaan? En weet je niet altijd hoe je adequaat kunt reageren?

Veel Nederlanders hebben dezelfde ervaring. Juist omdat Duitsland zo dichtbij is, je er misschien al op vakantie bent gewenst en de taal een beetje begrijpt, denk je dat Duitsers zo’n beetje net zo zakendoen als Nederlanders. En dat klopt niet.

Duitsers doen echt anders zaken dan Nederlanders. Ze vinden bij het zakendoen andere dingen belangrijker dan Nederlanders. Ze hebben een andere manier van communiceren – en nee, daarmee bedoel ik niet dat Duitsers Duits spreken 😉 En ze bouwen op een andere manier vertrouwen op.

Het goede nieuws is:

Als je weet, wat Duitsers belangrijk vinden, gaat het zakendoen veel soepeler. Cultuurbewust zakendoen is namelijk helemaal niet ingewikkeld! Het begint met iets heel simpels: de bereidheid om je te verdiepen in de Duitse cultuur en de mens achter de clichés.

Als je dat doet, is zakendoen met Duitsers gewoon leuk en stijgt de omzet vanzelf.

Duitsers doen namelijk graag zaken met Nederlanders die bereid zijn om zich echt in land en mensen te verdiepen!

Na een halve dag ken je de belangrijkste zakelijke cultuurverschillen en omzeil je valkuilen door een te Nederlandse aanpak met gemak. Je weet hoe je een goede en professionele indruk maakt op je (toekomstige) klanten en hoe je van Duitse klanten echte lievelingsklanten maakt. 

Je hebt meer inzicht. Je weet wat de belangrijkste zakelijke cultuurverschillen zijn en hoe je daarmee om kunt gaan.

Je hebt meer (zelf)vertrouwen. Je begrijpt wat Duitsers van jou verwachten en hoe je vertrouwen opbouwt. Daardoor ga je met meer zelfvertrouwen met Duitsers om.

Je krijgt meer omzet. Je ervaart hoe je je product het best kunt positioneren, zodat jouw Duitse klant niet meer om jou heen kan.

Dit ga je leren

Cultuur
Bewust kijken naar een onbewust fenomeen. Je ervaart waarom het ondanks alle goede bedoelingen toch zo vaak mis gaat, waarom de Dutise zakencultuur zo anders is en wat de verschillen zijn met de Nederlandse.
Duitse klanten
Zo zitten ze in elkaar. Je leert wat ze belangrijk vinden en waarom, wat ze van jou als toeleverancier verwachten, hoe je ze het best aanspreekt en wat je moet doen om vertrouwen op te bouwen.
Positionering
Zo zitten ze in elkaar. Je leert wat ze belangrijk vinden en waarom, wat ze van jou als toeleverancier verwachten, hoe je ze het best aanspreekt en wat je moet doen om vertrouwen op te bouwen.

Alvast wat leesvoer

Zet je Nederlandse bril af en je Duitse op!

Heb je een bril, dan ken je het fenomeen. Of het nu een gewone bril of een leesbril is – wanneer je voor het eerst een bril opzet, voelt het vreemd en ongewoon aan. Na een tijdje wen je eraan en voelt de bril op je neus zo gewoon aan, dat je soms vergeet dat je hem op hebt.

Verder lezen

Waarom de toon de muziek maakt

“Ja maar, zo heb ik het helemaal niet bedoeld.” Vol verbazing kijk je naar je gesprekspartner, die zojuist nog de vriendelijkheid zelve was. Opeens is de stemming omgeslagen. Niet alleen dat. Je voelt je ook gedwongen om iets uit te leggen of jezelf te verdedigen, terwijl je je van geen kwaad bewust bent.

Verder lezen

Arrogante Nederlanders – wat is er aan de hand?

“Jullie Nederlanders hadden nog nooit last van gebrek aan zelfvertrouwen. Maar de laatste tijd vind ik Nederlanders gewoon arrogant geworden.”

“Het lijkt wel of Nederlanders geen moeite willen doen.

Verder lezen

 

Meer weten of meteen een datum prikken?

Neem dan contact op met Ingeborg Lindhoud of René Theeuwen:

(Visited 17 times, 1 visits today)